Уникална комбинация от безизкопни технологии

Само за 8 дни чрез уникална комбинация от безизкопни технологии  под първокласен път I-V (Стара Загора – Димитровград) бе монтирана  стоманена обсадна тръба с диаметър 1800 мм и дължина 40 м.

dsc08920_s.jpgПрез август 2007 г. екипът на  „Строителна механизация” АД, Казанлък,  се изправи пред трудна задача – монтаж на тръба, чийто диаметър е цели 1800 мм. Както подсказва цифрата, в нея може да ходи изправен човек.

Доскоро строителната практика у нас бе унифицирана -  такива диаметри да се монтират предимно по класическия метод, съпроводен с отбиване на движението и разкопаване на пътя, и понякога по миньорски способ чрез подкопаване и укрепване на тунела.

В случая обаче трябваше да се съобразим и с извънредно интензивното движение, в участъка на изграждания в момента пътен възел-отклонение от автомагистрала „Тракия“, който трябва да влезе в експлоатация само след месец. Нещо повече, понеже тази тръба бе предназначена за изграждане на канализация, съществуваха строги изисквания за спазване на проектния наклон от 6/1000. Това са едва  6 мм на линеен метър!

dsc08955_s.jpgТези обстоятелства изключиха прокопаването на пътя, а миньорският способ би отнел месеци. Единственото решение бе да се приложи безизкопна технология, а единственият възможен изпълнител, разполагащ с необходимата техника и експертни знания – „Строителна механизация” АД

Коя от безизкопните технологии обаче трябваше да се приложи в този случай?
„Микротунелирането“ осигурява спазването на проектния наклон, но е изключително скъпо, а инсталация с такъв диаметър може да се наеме от производителя само след неколкомесечно изчакване. Тази технология засега е прилагана  само веднъж у нас, при изграждането на метростанцията до оживеното кръстовище  при Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Изпълнител на обекта бе Консорциум микротунелинг, създаден специално за този обект между „Строителна механизация” АД, Казанлък и „Райкомерс конструкшън” АД, София. Наложително бе да се търси нестандартно решение.

Поредното предизвикателство в  областта на големите диаметри, провокира техническия потенциал на дружеството.

dsc08956_s.jpgСлед внимателно обмисляне и съобразяване с наличните почвени условия и терена инженерният екип на СМ АД предложи прилагане комбинация от решения, използвани в различни безизкопни технологии. Същият екип конструира инструмента, необходим за монтажа, а отделите „Енергомеханичен“ и „Заваръчен“ към направление „Сервиз“ на фирмата го изработиха. За да се гарантира проектният наклон на тръбата, от САЩ (оказа се, че дилърите на фирмите производители в България нямат на склад такъв инструмент) спешно бе доставен специализиран лазерен инструмент (pipe laser) Topcon.

В рамките на осем дни монтажът бе приключен успешно. За осъществяването му бе изплзвана машина за управляемо хоризонтално сондиране UBI 8A /САЩ/, с максимално теглително усилие 77 тона.
Монтажът бе извършен, без да бъде смутен интензивния трафик към Южна България и граничните пунктове с южните ни съседи, както и не попречи на строителните дейности на пътния възел от магистрала "Тракия".

СМ АД е предприела стъпки за патентоването на метода и конструкцията на инструмента. Ако този патент бъде регистриран, СМ АД с гордост ще отбележи първия български принос в областта на безизкопните технологии.

Накратко за изпълнителя:
Строителна Механизация АД – Казанлък е дружество, специализирано в областта на безизкопните технологии.  В своята корпоративна история дружеството отбелязва най-големите по диаметър и дължина сондажи, правени някога в България. Вече 9 години екипът от специалисти прилага успешно безизкопните технологии за монтаж на тръби в градски и извънградски условия.
СМ АД е единствената фирма в страната, която извършва монтаж на тръби под реки с широки коритата /дължина 230 м/. Само под река Марица са монтирани обсадни тръби за газопроводи и кабели с обща дължина близо 1000 м.
За първи път през лятото на 2005 г. специалистите от Строителна Механизация монтираха под  жп линия в Пловдив обсадна стоманена тръба с уникалния за времето си диаметър от 1000 мм.
Дружеството е изпълнявало сложни сондажни дейности и на обекти в Гърция (газопровода Александруполис – Комотини, монтирани стоманени тръби с диаметър 1220 мм) и Сърбия.
Повече за нас и дейността ни можете да откриете на следния адрес:
www.stroimeh.bg