БЕЗИЗКОПНИТЕ ТЕХНОЛОГИИ, СЪС СВОИТЕ ДОКАЗАНИ ПРЕДИМСТВА, ЩЕ НАМЕРЯТ СВОЕТО ПО- ШИРОКО ПРИЛОЖЕНИЕ У НАС

15 юли 2010


conf-1_.jpgНа 8 и 9 юли, в хотел Империал в Пловдив, бе проведена Първа национална конференция с демонстрации „Съвременни технологии и материали за изграждане на ВиК инфраструктура:Нови възможности и решения за българските общини”. Събитието премина под Патронажа на Иван Тотев, областен управител на Пловдив.

Г-н Тотев откри конференцията като посочи, че Пловдив с удоволствие може да бъде домакин и на следващата конференция с такава тематика.
Той прочете приветствие към участниците от Бойко Борисов, министър-председател на Република България. Премиерът поздравява делегатите на форума като подчертава, че
предстои много работа във ВиК сектора и само с общите усилия на кметове, проектанти, ВиК специалисти, представители на бизнеса ще можем да отчетем положителни резултати. Поздравявам организаторите в лицето на Българската асоциация за безизкопни технологии и съм убеден, че модерните съвременни технологии ще се прилагат успешно и у нас, се казва още в приветствието.

Г-н Тотев прочете приветствие до форума и от  Нона Караджова, министър на околната среда и водите.
Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството поздрави делегатите от името на министър Росен Плевнелиев. В своето изказване тя подчерта голямото значение на конференции като тази, където всички специалисти от водния сектор обсъждат идеи и възможности за сътрудничество. Тя набеляза следващите стъпки за развитието на сектора, като акцентира върху създаването на ВиК стратегия, както и разработването на модел за публично-частни партньорства.

Председателят на БАТТ Стефан Желязков изрази своето убеждение че безизкопните технологии, със своите доказани предимства, ще намерят своето по-широко приложение у нас. Той обяви идеята на организаторите през есента, в Пловдив, да бъде проведена втора, вече международна конференция с демонстрации.
Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление, която е партньор на проявата, също поздрави участниците.

Представители на фирмите-спонсори Хобас-България, Вило-България, Хавле-България, „Строителна механизация” АД и Sekisui изнесоха презентации. Темите породиха дискусия, която обикновено продължаваше и в почивките.
Демонстрациите на работа по два безизкопни метода – „Монтаж на спирално навити тръби” с машина, пристигнала от Австралия и „Монтаж на облицовка с втвърдяване на място – Феникс” предизвикаха голям интерес и много въпроси.

 

conf-2_.jpg conf-3_.jpg

 


В конференцията участваха повече от 170 представители на министерства, общини, проектантски бюра, ВиК дружества, фирми.