ПЪРВА БАЛКАНСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЕЗИЗКОПНИ ТЕХНОЛОГИИ „Безизкопните технологии- Екологични възможности за изграждане и рехабилитация на подземната инфраструктура” , 28-30 октомври 2010 г., гр. Пловдив, хотел „Империал”

20 октомври 2010

 

 

На 28 и 30 октомври, в хотел Империал в Пловдив, бе проведена Първа Балканска конференция за безизкопни технологии: „Безизкопните технологии – екологични възможности за изграждане и рехабилитация на подземната инфраструктура”
Събитието премина под Егидата на Иван Тотев, Областен управител на Пловдив.

1_bk2010_.jpgГ-н Тотев откри конференцията като посочи, че навлизането на новите технологии във ВиК сектора е предизвикателство и същевременно гаранция за успешно изпълнение на проектите. Той прочете приветствие към участниците от Бойко Борисов, министър-председател на Република България. Премиерът поздравява делегатите като подчертава, че предстои много работа във ВиК сектора и форуми като този само могат да допринесат за по-добрите крайни резултати. Поздравявам Българската асоциация за безизкопни технологии за идеята да организират и да проведат Първата на Балканите конференция за безизкопни технологии. Убеден съм, че поставяме началото на професионалните контакти с цел прилагането на съвременните технологии във водния сектор не само у нас, но и в региона, се казва още в приветствието.

Г-н Тотев прочете приветствие до форума и от Екатерина Захариева, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Поздравявам участниците в конференцията и им пожелавам успешна работа за развитието на водния сектор в България и на Балканите, се казва в писмото на г-жа Захариева.

Дек Доуни, председател на Международното общество за безизкопни технологии – ISTT, изрази удовлетворение от факта, че за първи път е в България, и то, за да присъства на такъв престижен форум. С радост мога да отбележа, че БАТТ работи много в посока популяризиране и прилагане на безизкопните технологии, подчерта г-н Доуни.

2_bk2010_.jpgПредседателят на БАТТ Стефан Желязков в своето слово изрази убеждението, че безизкопните технологии, с доказаните си предимства, ще намерят по-широко приложение у нас и в региона.

Здравко Сечков, изпълнителен директор на Фондация за реформа в местното самоуправление, която е партньор на проявата, също поздрави участниците.

През първия ден от конференцията бе проведен семинар-обучение за инженери-проектанти по проектиране на безизкопна рехабилитация на тръбопроводи. Лектори от фирма Sekisui, която е световен лидер в безизкопните технологии, запознаха участниците с най-новите методи в бранша и отговориха на многобройните въпроси, на участниците.

Интерес предизвикаха презентациите на лекторите от Румъния, Македония и Гърция, както и на международното и немското общество по безизкопни технологии .

По време на конференцията, в двора на Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия- Пловдив, се проведе състезание за най-бърз сондаж чрез технологията „Управляемо хоризонтално сондиране”. Участваха отборите на Строителна механизация АД и Райкомерс Конструкшън АД. Състезанието събра участниците в конференцията, както и ученици и преподаватели от гимназията, за които това беше първият практически урок по безизкопно сондиране.

3_bk2010_.jpgС тази първа за Балканите конференция за безизкопни технологии беше поставено началото на едно по-добро сътрудничество между специалистите в инфраструктурното строителство в региона, за популяризирането и по- широкото използване на безизкопните технологии за монтаж и рехабилитация на подземни комуникации- Без рискове за околната среда и в унисон със съвременните технологии.