Член на БАТТ с най-значимото международно отличие

13 май 2011

Ежегодната награда NoDig. Award на Международното Общество за Безизкопни Технологии (ISTT) се връчва за постижения в 5 категории, свързани с развитието и приложението на Безизкопните технологии по цял свят.25 години след учредяването й, (през 1986 г), наградата в категория „Значим инфраструктурен проект, реализиран по безизкопна технология” за първи път се печели от проект реализиран в България с изпълнител изцяло местно дружество и се присъжда за извършена  рехабилитация на водопровод в кв. „Модерно предградие” в София по безизкопната технология „Облицовка с втърдяване на място” (CIPP) - „Феникс”.

 

tnimg_1890.jpgПризът беше връчен от Председателят на Международното общество за безизкопни ISTT – д-р Самуел Ариаратнам, на инж. Павел Груев- Зам. Директор на „Строителна механизация” АД и на Стефан Желязков – председател на Българската асоциация за безизкопни технологии (БАТТ) на официална церемония на 4 май в Берлин в рамките на Международното изложение No-Dig Berlin, провелo се от 2 до 5 май.


„Гордеем се с факта, че български проект представя опита и възможностите на страната ни в областта на безизкопните технологии, пред световния бранш”, каза Желязков.
„Тази оценка е голяма чест за нашия тим и истински стимул за следващите проекти, които предстои да реализираме”, подчерта инж.Груев.


Спечелилият проект е за рехабилитация на 850 метра водопровод с голям диаметър. Изпълнението на проекта е затруднено освен от лошите метеорологични условия, но и от факта, че тръбата преминава под железопътна линия. Разделен на 9 участъка, тръбопровода беше рехабилитиран в срок, въпреки че за реализирането на  участъците с дължина над 70м. специално за обекта фирмата изпълнител проектира и изработи нова машина с инвертиращ съд с диаметър 3000 мм. и широчина, достатъчна да поеме 1200 мм облицовка.  Изчислено в килограми, 45 тона облицовка и смола бяха инсталирани в рамките на 35 дни, в това число 3 дни Коледни и 3 дни Новогодишни празници. За реализацията на мащабния проект дружество "Софийска вода" инвестира над 1,89 млн. лв.


Изисканата церемония по награждаването се проведе в красивия замък Шарлотенбург (Charlottenburg) в Берлин, който има над 400-годишна история. Най-голямата в града дворцова постройка е била лятната резиденция на пруските крале и впечатлява с ранна барокова архитектура и стилен вътрешен дизайн. Участници в събитието бяха експерти в бранша на безизкопните технологии от всички точки на света. Христо Станков - директор на дирекция "Търговски дружества и държавни предприятия" в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и представителите на ведомствата - Ваня Виденова от МРРБ и Светла Иванова - Министерство на околната среда и водите (МОСВ), бяха официалните гости от българска страна.