100% без изкопни дейности

13 май 2011

100% без изкопни дейности
Лентата прерязаха Наотаке Окубо - председател на комитета за опазване на природата в Япония- Nippon Keidanren, г-н Иван Тотев- Областен управител на Пловдивска област и г-н Стефан Желязков- Председател на БАТТ. На видео монитори присъстващите видяха последните метри от рехабилитацията на тръбопровода предавана на живо от камера разположена под земята.

 

През следващите години ни предстои много работа във водната инфраструктура и използването на безизкопните технологии ще бъде ефективно решение при осъществяването на проектите, заяви Областният управител Иван Тотев. Освен че са с 30% по-евтини от конвенционалните методи и пестят време за изпълнение, те са 100% екологични. В Япония основна част от ВиК дейностите се извършват безизкопно, но в България тези технологии тепърва навлизат и БАТТ като член на Световната асоциация за безизкопни технологии ще направи всичко възможно за тяхното динамично развитие, коментира  Желязков.


Ремонта на тръбопровода се наложило след като при рутинна проверка на състоянието на съоръжението, служителите на ВиК - Пловдив, констатират пробиви във връзките на тръбопровода, вследствие на което е започнала инфилтрация на подпочвени води, които пренасят почвени частици. Вследствие на тези процеси  поради опасност от пропадане на пътя е предприета рехабилитация на засегнатия канализационен колектор, посредством технологията "Спирално навита тръба". Технология се основава на принципа на производство "на място" на тръба от фабрично произведена непрекъсната пластична лента с висока твърдост и ниско тегло. Тръбата се получава от непрекъсната лента от HDPE, която спирално се навива от специализирана машина, разположена в съществуващата шахта. Профилът на лентата има специални заключващи елементи, които при спиралното й навиване оформят непрекъсната водонепроницаема тръба вътре в съществуващата тръба.
Повреме на ремонта в тръбопровода имаше 10 см вода, без това да пречи на работата. Рехабилитираният участък е с дължина 83 м. и е осъществена без никакви изкопни дейности, което не създава затруднения за трафика в района на ремонта и за живеещите в близост граждани. Изпълнител на проекта е фирма „Строителна механизация” АД- член на БАТТ.


Сред официалните гости на събитието бяха и Н.Пр. Макото Ито- Посланик на Япония в България, г-н Козо Таками - председател на борда на директорите на Sekisui SPR Europe и директор на Японското общество за безизкопни технологии (JSTT), г-н Спартак Николов- Зам. Управител на ВиК Пловдив и др.